top of page

INVULLING WORKSHOPS 2023

1e workshopronde

Marian Scherpenisse.jpg

Marian Scherpenisse

vrij za zo 9.30-11.00

De workshop wordt gegeven door Marian Scherpenisse.   Zij  geeft al dertig jaar met veel enthousiasme les Qigong, Tai Chi Chuan, Yoga en Mindfulness en is Shiatsu therapeut. Zij verzorgt lessen voor verschillende groepen, zowel in het Cngo (het grootste Tai Chi-centrum van Zuid-Nederland) als in buurthuizen, sportcentra en het bedrijfsleven. Ze is docent aan de Qigongopleiding op het Cngo en geeft bijscholingsdagen aan docenten.
“Yoga, Tai Chi Chuan en meditatie hebben veel verdieping gegeven in mijn leven.
Elke dag oefenen om in mijn lichaam aanwezig te zijn is voor mij een ingang. Het laat me de kracht in mezelf voelen, maar ook mijn kwetsbaarheid. Het helpt me aandachtig en open te zijn en me te verwonderen over het leven.” 

Qigong voor de nieren

Tijdens de workshop leer je in drie dagen de serie Qigong voor de Nieren, die  bestaat uit acht Qigong oefeningen. Elk van deze Nieroefeningen is een klein Qigongvormpje die de  energie in de nieren en benen versterkt, de onderrug soepel maakt en Ming Men opent. Er worden bepaalde  acupunten (veelal op de niermeridiaan) geklopt en gemasseerd. - Het systeem van de Nieren is de diepste laag van je lichaam,  (botten) maar ook je diepste wezen. Verbinding jouw doel en bestemming. Wat past bij mij, wat is mijn weg?

-De nieren horen bij het element water. Water stroomt en is  constant in beweging. In onszelf staat het element water voor de  kwaliteit van het meebewegen, het vermogen zich te kunnen  aanpassen en zachtmoedigheid.  
Samengevat werken we in deze Qigongworkshop met deze drie  aspecten van de nieren: versterken, verdiepen, verzachten. 

 

IMG_7364.jpg

Mark van den Berg

vrij za zo 9.30-11.00

Mark maakte kennis met Tai Chi Chuan zoals het in Nederland veelal gedoceerd werd; met de nadruk op balans en rustige bewegingen. Maar merkte al snel dat hij geïntrigeerd raakte door de zelfverdedigingskant van de sport. Mark brengt zijn diepgaande kennis over op zijn Tai Chi leerlingen met ruimte voor ieders ontwikkelingssnelheid, geeft hierbij betekenis aan de zacht uitgevoerde bewegingen van Tai Chi en legt daar doel en intentie achter. Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn. Als het enkel gaat om de beweging is het (zoals hij het zelf zegt) ‘slechts een dansje’, maar als de intentie erbij komt dan gaat er een wereld voor je open.

Tai Chi Chuan Stok

‘Flow’, ‘Form’ en ‘Function’.

Een continue afwisseling tussen spelen, ontdekken en leren. We gaan aan de slag met technieken en principes rondom de lange stok. Trainen dit individueel en met anderen op verschillende manieren.

 

We gaan kijken naar verbanden tusssen ‘Flow’, ‘Form’ en ‘Function’.

·         Flow ziet er mooi uit heeft dit ook als uitgangspunt, maar…..

·         Vorm gaat over je techniek, wat er aan de binnen- en buitenkant van je lichaam gebeurt.

·        Functie, heeft te maken met de sollicitatie, partnerwerk en (zelf)onderzoek.

https://embodimentcentrum.nl/

Lauren.jpg

Lauren Smith

vrij za zo 9.30-11.00

Born 1967, practitioner of different Taichi forms since 1987 (mostly Yang stile), Bagua and meditation. Experience with numerous movement systems Feldenkrais, Alexander Technique and Bothmer Gymnastics.

B.A. and M.A. in Ostasian Studies and Sinology. Winner of various Taichi Tournaments, Pushing Hands and Form.

Teacher of Taichi and Body work since 1991.

Practical exercises for developing essential skills for Pushing Hands. 

Portret Ellen.jpg

Ellen Schoemaker

vrij 9.30-11.00

Ellen Schoemaker beoefent sinds 1986 taijiquan. Sinds 1988 heeft zij in diverse functies de Stichting Taijiquan Nederland ondersteund (vrijwilliger, secretaris, voorzitter). Ellen is senior instructor in het systeem van Patrick Kelly

(in de lijn van Huang Sheng Shyan en Cheng Mann Ching. Naast haar taijiquan school had Ellen een haptotherapie praktijk, hetgeen een nauwe verwantschap heeft met taijiquan. Binnen haar school werkt zij met de 5 basis

ontspanningsoefeningen van Huang Sheng Shyan, de korte en lange vorm,  pushing hands en meditatie.

Spelen met veerkracht

In deze workshop gaan we in op het lichamelijk potentieel om energie op te wekken en op te slaan en het te projecteren of voor het eigen welzijn te gebruiken. Het effectief gebruiken van deze energie is alleen mogelijk als je lichaamsstructuur, spierspanning, ontspanning en mindset goed op elkaar afgestemd zijn. Binnen de taiji ontwikkel je kracht (energie) door diep te ontspannen zowel lichamelijk als geestelijk.  Door deze ontspanning wordt er druk opgebouwd vanbinnen. Net als het vullen van een glas met water, het vallende water (ontspanning) doet te gelijker tijd het water in het glas stijgen (opbouw druk). Je zou kunnen zeggen van je zelf vervuld raken.

 

 Vragen die rijzen zijn:

  • wat het verschil is tussen staan en je staande houden (spierspanning)

  • het stapelingseffect tussen de opeenvolgende gewrichten met daaraan verbonden een druk golf door het lichaam.

  • Hoe kunnen we met deze drukgolf iemand die ons onder druk zet beïnvloeden. (Het absorberen, laten op bouwen, of op een zelfgekozen moment laten gaan(release).

  • Welke invloed heeft de mind in dit proces (luisteren, verbinding, richting, en bewustzijn)

Petra Koolen.jpg

Petra Koolen 

za 9.30-11.00

Petra Koolen is werkzaam als qigong docente en als (bewustzijns)coach. Haar doel is om mensen dichter bij zichzelf te brengen. Binnen in jou vind je namelijk veel rust, wijsheid en liefde. Qigong is een van de manieren die zij inzet om mensen naar binnen te laten keren. Binnen haar Qigong trainingen wordt niet alleen gefocust op ontspanning en beweging, maar worden ook verschillende afwisselende thema’s/onderwerpen behandeld, waaronder dus ook 'Liefde'.

Kun je m.b.v. qigong liefde ervaren ?

Laat mij jou meenemen om qigong te ervaren op een andere manier. Dit moment vormt een cadeau voor jezelf. Je zal worden ondergedompeld in een rustig en ontspannen moment; een liefdevol moment voor jezelf. Waarin we werken met het thema 'Liefde’.
Ben je benieuwd hoe? Sluit je dan aan en ervaar het zelf.

www.kochi-qigong.nl

frans_3.jpg

Frans van Heel

zo  9.30-11.00

Frans van Heel beoefent sinds zijn jeugd diverse vechtkunsten, variërend van judo tot pencak silat en kickboksen. Hij beoefent sinds 1988 taiji quan en vanaf 1992 volgde hij het systeem van Shen Hongxun. Hij geeft sinds 1996 les in taiji quan, qigong en meditatie en schrijft over deze disciplines artikelen en boeken.

Wat wil je leren als je taiji quan beoefent?

Wat wil je leren als je taiji quan beoefent? Wil je leren vechten, doe je het voor de gezondheid, of zijn er ook andere doelen? In deze lezing legt Frans van Heel in de lijn van zijn meest recente boek een relatie tussen taiji quan en spiritualiteit. En wat is dat dan, spiritualiteit?

https://www.yinyangharmony.nl/

2e workshopronde
11.30-13.00

B82A7581.jpeg

Raquel Jesus

vrij-za-zo 11.30-13.00

Raquel Jesus (1976) is chi kung-instructeur, prenatale therapeut en moeder. Ze beoefent en bestudeert Chi Kung ongeveer 15 jaar. De natuur is haar ultieme leermeester. Opgegroeid op het Portugese platteland aan de oceaan, woont ze momenteel in een boshuis in het oosten van het land. Ze is een fulltime liefhebber van beweging, eten en de natuur in al haar diversiteit en verbondenheid.

Tree Time Chi Kung: exploring time perception

We leven in een wereld van Chronos, waar we de gewoonte hebben om ons leven voor te stellen als een rechte lijn van geboorte tot dood. In chronologische tijd is waarneming sequentieel.
Het snelt weg van het een naar het ander en het is nooit in rust. Er is echter meer in de tijd dan dit. Tree Time Chi Kung opent een wereld waarin perceptie van tijd slepen, zinken en uithoudingsvermogen mogelijk maakt.
Het lijkt meer op een lemniscaat. Een symbool dat ons kan leiden naar een ervaring van duur binnen het moment. Hier is de tijd rond: verleden leidt naar toekomst en toekomst naar verleden. Door stil te staan ​​in combinatie met natuurobservatie kunnen we leren hoe we thuis kunnen zijn in de innerlijke tijd en de tijd van de boom. Herinnering aan Lao Tzu: de natuur heeft nooit haast, maar toch wordt alles volbracht.

P1160073.JPG

Tom Vrieling

vrij-za-zo 11.30-13.00

Ik ben begonnen in 2003 en heb me voornamelijk bezig gehouden met  het pushen en de vorm. Je kunt alleen goed pushen als je de vorm ook goed beheerst en dit geld ook andersom. Ik probeer te begrijpen hoe iets werkt en waarom het werkt.

Pushen zonder kracht en het terug geven van kracht

Zoals de titel zegt; pushen zonder kracht en het terug geven van kracht. Kom kijken om meer te weten te komen!

tomvrieling.nl

daan-de-glind-20071.jpg

Daan Hengst

vrij-za-zo 11.30-13.00

Mijn naam is Daan Hengst. Ik beoefen taiji sinds 1984 en geef les sinds 1997 (Yang-stijl, Cheng Man Ching). Ook heb ik in het verleden western boksen, kungfu, pencak silat en tennissen, honkbal, basketbal beoefend.

Basistechnieken met en zonder partner

1) ervaren hoe je een duwtje moet geven/accepteren, op een zachte manier. Leren van de fouten bij het oefenen met een partner.

 

2) hoe basistechnieken te oefenen (heupen zitten, knieën laten zakken, tillen, duwen, trekken) nu zonder partner

Profile Picture Paul Thomas.jpg

Paul Thomas

vrij 11.30-13.00

Yin-Yang Chansigong 

​In deze korte workshop wil ik een reeks oefeningen introduceren om ons begrip te verbeteren van hoe chansijin aanwezig is in Yang-stijl Taijiquan. We zullen dit doen door middel van 4 solo-oefeningen die aan beide kanten worden herhaald. Chansigong wordt niet vaak besproken in Yang-stijl, hoewel het een essentieel onderdeel is dat ons in staat stelt om de zes externe harmonieën en de interne harmonieën met elkaar te verbinden. Het is grotendeels een praktijk achter gesloten deuren geweest, gedurende een periode van meerdere jaren heeft mijn leraar Master Sam Masich aan dit materiaal gewerkt met zijn Tudi (indoor) studenten en meer recentelijk in openbare lessen. De vraag is: waarom de oefeningen oefenen als chansijin aanwezig is in onze vorm? Ik zou zeggen dat hoewel het haalbaar is om de

vorm die de externe harmonieën verbindt "eenvoudige" houdingen zoals Peng het is enorm verschillend om dit te doen in bewegingen zoals Turn Body To Sweep the Lotus of het gebruiken van wapens of pushhands. Op dezelfde manier waarop Zhan Zhang als beoefening ons in staat stelt om onze wortel in onze vorm te manifesteren of partneroefeningen een gevoel van het punt van verbinding bijbrengen in solo-beoefening, stellen Chansigong-oefeningen Chansijin in staat om aanwezig te zijn in onze vorm. Het is duidelijk dat we maar een korte tijd samen zijn, dus mijn hoop voor deze sessie is om de oefeningen te introduceren en toegang te bieden tot vervolgmateriaal, als het je interesse wekt. We zullen ook kort bekijken hoe Chansigong verschilt tussen Yang en Chen. Ik zal enkele hand-outs voorbereiden en een video van de oefeningen naar de aanwezigen sturen.

Ik heb deze praktijk buitengewoon nuttig gevonden en het vormt de kern van alles waar ik op dit moment persoonlijk aan werk, of het nu gaat om vorm, pushhands, 25 energiestudie, 13 krachten of de 37 essentiële houdingen.

`job.png

Job Koesoemobroto

za 11.30-13.00

Job Koesoemobroto studeert sinds 1984 Taijiquan, Baguazhang en Xing-Yiquan. Hij heeft getraind in zwaardvechten en de interne principes in wapens zoals Zwaard (Jian) en speer. 
Als Chief Instructor Europe in de Golden Flower Tai Chi School heeft hij duizenden studenten onderwezen en enkele honderden leraren opgeleid en begeleid.
Job kan geavanceerde principes vakkundig vertalen naar eenvoudige instructies. Zijn onderwijskwaliteit is de combinatie van serieuze training in combinatie met lichtheid en plezier in het leren. 

Xing-Yiquan 

In de workshop Xing-Yiquan met Job Koesoemobroto maak je kennis met de basis en de meer geavanceerde step, de 5-Elements set en de toepassingen van de 5 Elementen als 2-persoons drill.

Omdat Xing-Yiquan nauw verwant is aan Taijiquan, zullen de meeste Taiji-beoefenaars de basisprincipes in Xing-Yi herkennen. Sommige van de meer specifieke Xing-Yi principes kunnen worden geïntegreerd in je eigen Taiji-beoefening.
 

3e workshopronde
vr za-17.00-18.30
zo 14.00-15.30

Angela Menzel.jpg

Angela Menzel

vrij za 17.00-18.30 

zon 14.00-15.30

Sinds haar eerste start verliefd op Wushu. Leidt een levendige WuShu-school sinds 1997. Clown niet alleen in hart en nieren. Vechter voor wegen uit doodlopende wegen naar originaliteit/authenticiteit.

Workshop van niet-meesterschap of: “Jou echtheid”

Naast de gebruikelijke leer-/onderrichtformaten voor Taiji en andere bewegende kunsten, gaan we samen een experiment aan. Een experimentele weg naar authentiek trainen, ontwikkelen, onderwijzen. Geen meesterschap. Geen oordeel. Geen ongevraagde adviezen MAAR: ondersteunende aandacht

www.tai-chi-schule-goettingen.de

IMG-0484.jpeg

Sonja, Ilse & Els

vrij za 17.00-18.30 

zon 14.00-15.30

Sonja van Rutten, Ilse van den Boom en Els van der Kooij kennen elkaar van de opleiding voor traumaopstellingen bij Interakt in Tiel. In deze workshop gebruiken we de methode van Interakt die IZR heet; interactieve zelfresonantie (www.interaktiel). Bij deze methode van opstellen werken we met woorden in een verlangen dat iemand op het moment van werken formuleert. Ontwikkeld vanuit familieopstellingen, zijn specifieke kenmerken van deze methode dat de ‘client’ de regie heeft over het proces en dat het proces veel tijd krijgt om zichzelf te ontwikkelen. Dat maakt deze methode erg geschikt voor het werken met vroegkinderlijk en meer-generationeel trauma.

Opstellen van het verlangen

De link met taiji? Misschien dat er in de ruimte van de moeiteloosheid of flow die we zo graag ervaren als we taiji beoefenen, informatie besloten ligt, die we door het te belichamen in zo’n resonantieproces beschikbaar kunnen maken voor de ander. Ook in het tempo lijkt er een overeenkomst. Een proces waarbij de soms pijnlijke en diepgevroren informatie naar boven kan komen, vraagt ook om vertraging, net als bij taiji waar de beweging vanzelf lijkt te gaan, als je het de kans geeft. Ook is het resoneren op delen van iemand in deze resonantieprocessen misschien niet veel anders dan het ‘voelen waar de ander is’ in Pushing Hands.

Vaag? Kom het ervaren!

www.interaktiel.nl

Picture1.png

Henk Janssen

vrij za 17.00-18.30 

zon 14.00-15.30

Henk Janssen beoefent voornamelijk Yang stijl Taijiquan in de lijn van Yang Cheng Fu/Cheng Man-ch’ing.
Belangrijkste zwaardleraar: Scott M. Rodell. 

“Voor mij is de beoefening van Taijiquan een fantastische manier om mijn hoofd leeg te maken, me fysiek en geestelijk te blijven ontwikkelen en zo te blijven groeien. 
Alles wat je op dit gebied oefent en leert kun je in het dagelijks leven inzetten.”

het Chinese zwaard

Losse oefeningen en partnerwerk met het Chinese zwaard;
Hoe verbind je je met je wapen,  hoe breng je techniek en principes met elkaar in overeenstemming.

We werken met stevige houten zwaarden.

www.henkjanssentaijiquan-qigong.nl

Website fotografie Emile en Floris LR door Josita Swarte Photography--3.jpg

Floris van Berkel
en Emile Wijnen

vrij za 20.00-21.30

Heerlijk aanwezig zijn in jouw flow

Op basis van de ultieme Yang en Yin elementen gaan we een reis maken waardoor jouw lichaamsbewustzijn wordt vergroot en je authentieker verbinding maakt met anderen. We behandelen een stukje theorie van de elementen vuur en water, beleven Qi gong, doen verbindende oefeningen, gaan dansen en klanken de hart en nierklank. Een samenspel tussen yang en yin, van bewegen tot stilstaan, van uitbundig tot ingetogen, waarbij we uiteindelijk komen tot een ontspannen samenzijn.  

Meer info happyinflow.com

bottom of page